Kékfestő műhelyfoglalkozás

Új kézműves program a Káposztafeszten

Ebben az évben először, egy ingyenes program keretében bárki megismerkedhet a kékfestő mesterséggel. A meghívott szakember nem csak bemutatót tart, hanem műhelyfoglalkozást vezet, ahol a gyerekek saját maguk készíthetik el kékfestő technikával az alkotásukat.

A program a Káposztafeszt mindkét napján, szeptember 23-24-én várja az érdeklődőket. A mintázásra 10.00-14.00 óra között lesz lehetőség, ezután az anyagnak meg kell száradnia. 

  

   

A festésre délután 15.00-18.00 óra között lehet visszaérkezni, ezután tudják hazavinni az alkotást.

  

  

A foglalkozás a Káposztafeszt területén felállított „Palántakuckó” nevű sátorban lesz. A műhelyfoglalkozást vezeti: Ruzicska-Panák Annamária - a Kovács kékfestő család 7. generációja kékfestő, Népművészet Ifjú Mestere Népi játszóházvezető, Népi kismesterségek oktatója

A műhelyfoglalkozás résztvevői az új ismeretek elsajátításán túl alkotási élményben részesülnek, saját maguk készíthetik el kékfestő használati tárgyaikat. A program alatt a látogatók, résztvevők különböző ismeretterjesztő berendezések, installációk által még közelebb kerülhetnek a mesterség megismeréséhez, elsajátításához.

Program menete:
A kékfestő mesterség történetének és technológiájának megismerése
A kívánt méretű portéka előkészítése
Tetszőlegesen választott, eredeti, 1890-1940 között készült kékfestő nyomódúcokkal való alkotás/mintázás
A megmintázott majd megszáradt portéka közös megfestése
Az elkészített alkotás utókezelése

Minden érdeklődőt várunk szeretettel!