HÍR védjegy

A Vidékfejlesztési Minisztérium az Agrármarketing Centrum közreműködésével 2011-ben pályázatot írt ki a "Hagyományok - Ízek - Régiók (HÍR) védjegy" használati jogának elnyerésére. A HÍR védjegy használatának célja a tájjellegű mezőgazdasági termékek ismertségének növelése, az ilyen termékeket gyártók piaci lehetőségeinek bővítése.

A Vecsési Savanyítók Baráti Köre elhatározta, hogy Vecsés Város Önkormányzatának támogatásával beadja pályázatát, mégpedig stender (alap) vecsési savanyú káposzta előállítására. Itt a vékonyra szeletelt, sózott azonban ízesítőt és fűszert nem tartalmazó alapanyagokat kell érteni.

A hatóság szakemberei többször ellenőrizték a termék gyártásának folyamatát és a kész vecsési savanyú káposztát.

2012. július 25-én a Vidékfejlesztési Minisztérium értesítette a vecsési savanyítókat, hogy a pályázati anyag valamennyi szempontnak megfelel, ezért a HÍR Bíráló Bizottság a pályázatot elfogadta, egyben borítékolta dr. Kardeván Endre államtitkár Úr meghívóját a 2012. augusztus 25-én tartandó díjkiosztó ünnepségre. Ekkor kapták meg a vecsési savanyítók a HÍR védjegy használatára jogosító hatósági dokumentumot.

Végül egy idézet a 300/2011-es Vecsés városi határozat jegyzőkönyvéből: "Vecsés Város Önkormányzatának Képviselő testülete egyetért a Vecsési Savanyítók Baráti Körének kezdeményezésével és támogatja, hogy a vecsési savanyú káposzta földrajzi árujelző oltalom alá kerüljö illetve elnyerje a "Hagyományok - Ízek - Régiók" védjegy használati jogát." Örülünk annak, hogy a vecsési savanyú káposzta már jelenleg is hazánk legjobb mezőgazdasági termékei közé tartozik és bízunk abban, hogy hamarosan igazi európai HUNGARIKUMMÁ válik.

További információk a Vecsési Savanyítók Baráti Körének weblapján olvashatók. (www.vecsesikaposzta.hu)

Pável Béla