Rólunk

Vecsés városa idén XXII. alkalommal rendezi meg a térség legnagyobb szabású gasztronómiai, kulturális fesztiválját, a Vecsési Káposztafesztet. Ez az esemény minden évben érdeklődők tízezreit vonzza településünkre. 2009-ben a Magyar Fesztivál Regisztrációs és Minősítési Program a Vecsési Káposztafesztet MINŐSÍTETT  GASZTRONÓMIAI FESZTIVÁLKÉNT értékelte.

Nagyon sok ember évtizedes munkája kellett ahhoz, hogy ilyen rangú eseménnyé váljon. Már a kezdetektől fogva a helyi értékeinkre építettük fel a rendezvényt. Szerettük volna bemutatni, megkóstoltatni, megismertetni az ide látogatókkal a vecsési savanyú káposztát, a helyben készülő savanyúságokat valamint az ezekből készíthető ételeket. Ennek érdekében minden évben megrendezzük a Vecsési savanyúságok versenyét, ahol a helyi savanyúságok előállításával foglalkozó őstermelők, vállalkozások mutatkoznak be termékeikkel. Számos egyéb bemutatóval és játékos versennyel ismertetjük meg az ide látogatókkal a káposztát. (Káposzta pucoló verseny, káposzta pakoló verseny, savanyúság vásár stb.)

Minden évben megrendezzük a főzőversenyünket, ahol savanyú káposztából készült ételekkel indulnak a nevező csapatok, neves zsűri értékeli az elkészült fogásokat. Különösen fontosnak tartjuk, hogy ezen a versenyen a helyi egyedi ízek, receptek is megjelennek.

A Hungarikum Bizottság döntése értelmében a „Vecsési savanyú káposzta” felvételt nyert a Magyar Értéktárba, így a kiemelkedő nemzeti érték címet viselheti.

Ennek a gasztronómiai értéknek a története szorosan összefonódik az itt élő német nemzetiség történetével. Az 1786-ban ide telepített sváb földművesek magukkal hozták a föld, a munka szeretetét, szorgalmukat, a káposzta termelés és feldolgozás ismeretét. A savanyú káposzta előállítását jelenleg is jellemzően családi kézben lévő kisvállalkozások végzik.

Fesztiválunkon a gasztronómia mellett igyekszünk a sváb kultúrából is minél többet megmutatni vendégeinknek, hagyományainkat interaktív módon bemutatva, lehetőséget adunk az ide látogatóknak, hogy ők is részesei legyenek egy-egy jeles eseménynek. Az ország több pontjáról érkező német nemzetiségi tánccsoportok, énekkarok, fúvós együttesek mutatkoznak be.

Páratlan élményt jelent a gyönyörűen feldíszített traktorok és lovas fogatok felvonulása, melyben a város apraja-nagyja részt vesz.

Számos könnyűzenei és gyermekeknek szóló foglalkozás teszi változatossá a programot.

A hozzánk érkezők pár perces sétával elérhetik a Tájházat, kisvonattal pedig a Bálint Ágnes emlékházat.