A rétesevés hagyománya

A rétesevés hagyománya

2017-06-19 08:40

A tavalyi évhez hasonlóan - amikor egy hagyományos sváb esküvőn vehettek részt vendégeink - az idei Káposztafeszten ismét szeretnénk egy régi sváb hagyományt bemutatni. A Rosmarein Tánccsoport a Rétesevés vagy svábosan „Strúlézni” hagyományát eleveníti fel, amely a farsangi ünnepkör, pontosabban a Hamvazószerda egyik jeles eseménye.


Hamvazószerda délutánján egy menyasszonynak öltözött legény és ifjú vőlegénye, néhány fiatalember és zenész társaságában felkereste a lányos házakat. Itt a szokásoknak megfelelően rétessel kínálták a vendégeket.  A felkeresett lányok csatlakoztak a vidám, tréfás, lakodalmas menethez. A rendezvénynek helyt adó kocsmában összegyűlt fiatalok még éjfélig szórakozhattak a bálban, ahol régi vecsési szokás szerint úgy vettek búcsút a farsangtól, hogy az egyik legényt fehér lepedőbe csavarták és egy teknőbe fektették. Ő jelképezte a "farsangot", akit a kántornak és papnak öltözött legények fel is szenteltek és eltemettek. A lepedő alól azonban előkerült a szódásüveg, és az eltemetett "farsang" lelocsolta a körbeállókat. Ezzel a vidám jelenettel zárult a farsang, melyet a hosszú 40 napos böjt követett.

2003-ban a német önkormányzat részben újra élesztette ezt a hagyományt. 

 

A programot a XVII. Vecsési Káposztafeszt szombati napjára tervezzük.

11.30-kor várjuk az érdeklődőket a Tájháznál (Vecsés, Jókai utca 6.) ahonnan a Brunner zenekar és a tánccsoport fiú tagjai elindulnak a lányos házakhoz.

1. állomás: Dobrovitz  Alexandra - Jókai utca 70.

2. megálló: Papp Dóra Fő u. 35.

3. állomás: Zemmel Katalin Ady u 21.

A menet innen indul a Feszt színhelyére ahol a tánccsoport táncban mutatja be a Rétesevés hagyományát.

 

További hírek